Google Wave

Google fortsätter imponera! För några dagar sedan presenterades deras nya projekt Google Wave som vad jag förstår kommer att släppas nu under året. Jag skulle bara snabbt kolla upp det men blev sittande på ett youtube klipp från presentationen på utvecklarkonferensen Google I/O i över en timme!

Jag tror att vi snackar om en generationsväxling inom interaktiv kommunikation på nätet. Vi som använder G-mail vet ju att Google redan där har nosat på att göra e-post mer lättanvänt och styra det mot vad det egentligen är: konversationer, inte individuella meddelanden utan koppling. Hur många gånger har man inte suttit i Outlook och försökt förstå vilka meddelanden som hör ihop med varandra, och vart hade vi det där attachmentet nu igen?

Google tar nu detta till nästa steg. I stället för en inbox med mejl eller meddelanden har man en lista med Waves. Smart. I en Wave kan flera personer delta, man skriver meddelanden, kommenterar, lyfter in bilder, redigerar med live-update osv. Lite mer som ett diskussionsforum, fast ett avancerat sådant. Rent tekniskt ligger en wave placerad på en server, till skillnad från traditionell e-post som i princip härmar fysisk post, dvs ett brev skickas från en person till en annan. Poängen med denna centralisering är förutom att det går snabbare att du kan sprida denna wave och lägga in den på t.ex. din blogg. Där kan diskussionen fortsätta och live-updates syns även på bloggen!



En stor vinst tror jag också kommer att bli att många andra populära tjänster kommer att kunna integreras i detta. Google fattar att det blir svårt att ta över Twitters position som ledande mikroblogg tjänst, MEN, med Wave gör dom det väldigt enkelt att lyfta in twitter och sköta sina tweets från Google Wave (lite cheesy, de kallar det "en Twave"). På så sätt gör man ett nav för en mängd olika tjänster. Och såklart är Google Wave open source....

Om detta är framtiden återstår att se, men nog finns det potential i alla fall!

Jag kan rekommendera att se presentationen, ganska underhållande faktiskt: http://tinyurl.com/nal2az
Norrlund.com – Marknadsföring, kommunikation och Nya medier

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0