kvinna eller svart

Ikväll blev det lite slumpmässigt så att jag efter jobbet tog en sväng förbi världskulturmuseet och lyssnade på en föreläsning om det kommande amerikanska valet av GP:s utrikeskorrespondent i USA (förresten, bara att göra en sån grej lite spontant kändes kul, ibland känns det av att man bor i en stor stad!). Amerikansk politik är lite svår att greppa på nåt sätt och jag vet aldrig riktigt säkert om dom tar det på allvar eller om det är som vilken baseballmatch som helst.. De två partierna känns lika och det allra mesta handlar om sakfrågor, och oerhört mycket utrikespolitik. Helst krig då förstås.

Men trots att jag inte orkar förstå väldigt mycket av var de står politiskt så är det ju ett väldigt intressant val i år. Republikanerna med McCain som kandidat som inte har en lätt uppgift efter att Bush har misslyckats med både irakkriget, ekonomin, bolånekrisen osv. Demokraterna har redan vunnit i kongressen och det är som upplagt att de ska ta hem även vita huset. Och då gör dom något så konstigt som att ställa upp med två kandidater: en KVINNA och en SVART man! Ingen av dessa grupper har väl tidigare varit i närheten av detta.

Föreläsaren tog upp detta lite, med jämlikhet/jämställdhet i USA. Folk hånskrattar åt Hillary ganska ofta utan att någon tycker det är särskilt anmärkningsvärt, t.ex. kan män ställa sig upp under hennes tal och skrika "stryk min skjorta!" och hela salen skrattar, men om nån skulle säga åt den svarta Obama att "putsa mina skor" så skulle det bli ett jävla liv. Det skulle ju av den anledningen vara ganska intressant om USA blev före Sverige med en kvinnlig president??

RSS 2.0