demokrati

Lite politik idag, såhär i demokratidebatt-tider.

Mest intressant i politik-sverige på senare tid tycker jag är Peter Erikssons (mp) påhopp på vänsterpartiet i veckan. Han menar att vänsterpartiet är bakåtsträvare, traditionalister och att man inte kan gå till val på en "återställarpolitik". Han menar att mp och sossarna just nu genomgår en förnyelse och "modernisering" av sin politik, medan vänstern fortfarande står kvar på samma ställe. Om man tänker på det, vad är det han säger egentligen?

För det dom menar med att göra sin politik "modern" är ju i praktiken att kopiera de delar från högerpolitiken som kan tänkas ha bidragit till valvinsten, detta för att vinna tillbaka makten. Häromdagen diskuterade sossarna tydligen att behålla sänkningen av a-kassan t.ex! Frågan är, hur trovärdigt blir detta? Och är det bra ur demokratisynpunkt? Tänk er framtidens Sverige: alliansen till höger, och den "nya" alliansen till vänster. De vinner varannat val och kopierar varje gång de andras bästa knep för att vinna makten. Till slut finns det endast två partier, och det visar sig att de tycker precis likadant båda två. Vad har väljarna här att välja på? Liknar väldigt mycket republicans and democrats, eller hur... snyggast och rikast vinner.

Lars Ohly har hela tiden hävdat att "vad vore vänsterpartiet om man skulle börja driva högerpolitik?", och det gör honom till den ärligaste partiledaren i hela riksdagen. Tyvärr driver han ju helt fel politik, och det är ju det som är hans problem. Inte att den är "omodern".

RSS 2.0