Hur ska man tolka loggan för Göteborgs spårvägar?

Ibland kan jag vara nästan barnsligt road av att tolka och analysera logotyper och symboler för olika företag och organisationer. Det är roligt eftersom det nästan alltid går att spåra de tankar som nån gammal stöt till reklamare suttit och mejslat ut (och som vanligt folk oftast aldrig skulle orka fundera över). Symbolen ska ofta representera företagets verksamhet och värderingar.

Ett exempel är den välkända gamla Sparbankseken (Swedbankseken?). Förutom att vara ett stort och mäktigt träd kan trädet tänkas symbolisera långsiktig tillväxt och växtkraft. Perfekt för en bank.



Ett annat lite modernare exempel är Astra Zeneca (tror denna loggan är relativt nygjord för dem). Inte lika djupgående tankar, men man har på ett grafiskt sätt lyckats skriva AZ, samtidigt som man gör tydliga anspelningar på en DNA-stege. Passande för dem.



Men, till saken: när jag har åkt buss och spårvagn på senare tid har jag ibland funderat över Göteborgs Spårvägars logga. Med vissa svårigheter. Man kan ju tycka att ett sådant bolag har haft stora tillgångar att jobba med. Just järnvägsspår känns som en av de mest klassiska metaforerna – symboliserar ungefär ”vägen framåt” och synonymt med framgång. Ni vet, en sån där bild som typ DI Weekend älskar att trycka upp stort på en framsida: ”Framgångsrik VD på rätt spår” (och så står det nån gubbe i kostym och bygghjälm mitt på rälsen). Man skulle alltså kunna göra en logga innehållandes spårvägar på något sätt.

Göteborgs Spårvägar har istället valt att jobba med en pil, och det skulle säkert kunna ge samma effekt. Och jag skulle inte heller vara så fundersam OM det inte vore så att pilen ser ut såhär:



Hur ska man tolka det? För mig påminner det om när man fick sin första nokiatelefon och spelade snake, när ormen körde in i sig själv och det blev GAME OVER. Det kan väl knappast vara tanken?

Mer troligt är att man har velat göra något med G som i Göteborg, men det är för det första väldigt lamt och för det andra förklarar det ändå inte pilen? Några andra tänkbara associationer:

  • Göteborgs Spårvägar har kört fast.
  • Göteborgs Spårvägar har slagit knut på sig själv.
  • Göteborgs Spårvägar går i cirklar.

Om någon råkar sitta på bakgrundsanalysen till detta skulle det vara intressant att ta del av. Kanske min vän Kristian, som faktiskt jobbar på det här företaget, kan bidra med lite inside-info?
Norrlund.com – Marknadsföring, kommunikation och Nya medier

Kommentarer
Postat av: Stefan

Föreningssparbankens tidigare logga såg ut som något som flutit ur ett kem-tankfartyg efter en grundstötningsolycka. Så det kändes skönt när de bytte ut den.



När det gäller Gbg-trafikens logga så måste det vara en lokal talang som varit i farten. Chefens 10:årige son eller liknande!

2009-07-30 @ 11:42:18
Postat av: Niklas Persson

Det handlar om respek, skrämmas och skapa en osäkerhet hos bilister och trafikanter i Göteborg! Självklart, på lång sikt att få ner dödsfall i spårvagnstrafiken. Spårvagnar kan dyka upp när man minst anar det och de stannar inte för någon, inte ens sig själv tydligen ;) Mycket svåra att lita på.

2009-07-30 @ 15:28:11
URL: http://www.baringo.se
Postat av: Patrik

Hm, intressanta teorier.... :)

2009-07-30 @ 15:43:13
Postat av: Viktor

En teori är att pilen inte bara är en pil, utan även symboliserar förgreningarna i spårvagnsnätet.



På tal om swedbankloggan så tycker jag de valde en väldigt märklig grafisk design på den som jag inte förstår, myntet ser ut som en 14 åring lekt i en tidig version av photoshop.

2009-07-31 @ 12:44:49
Postat av: Patrik

Ok, för att sammanfatta ytterligare förslag:

- Loggan ska förebygga olyckor i trafiken

- Loggan symboliserar förgreningarna i spårvagnsnätet

- Loggan är en form av PacMan som beepande åker omkring och slukar de små pluttarna som Göteborgarna lagt ut

- Loggan är en gammal logga för kampanjen att män borde kolla sin prostata som Gbgs trafiken fick köpa billigt i andra hand

- Loggan pekar på att GS åker runt i en cirkel i Götborgs förorter och plockar upp folk och släpper av alla på avenyn, och sen kommer de aldrig därifrån.

2009-08-02 @ 19:33:31
URL: http://norrlund.blogg.se/
Postat av: Kristian

Nu har jag vaknat till liv och kan kommentera GS-loggan då jag sitter på jobbet och bläddrar i GS grafiska manual från 1977 :) och så här säger dom om loggan: G:et står för Göteborg och pilen symboliserar rörelse som ska ge en association till trafik.

Kort och koncist, men inte blir den snyggare för det :D

2009-08-03 @ 13:51:01
Postat av: Patrik

Ok! Från 1977 alltså, kunde man kanske misstänka... :) Tack för info!

2009-08-04 @ 14:48:07
Postat av: Mathilda

Förr i tiden när man stämplade rektangulära kuponger på spårvagnarna hade de också G:et med pilen, så de har i alla fall använt det genomgående. Det som dock förvirrar mig idag är att det är Göteborgs spårvägar men samtidigt är det västtrafik, eller? Kristian, det kanske du kan reda ut? För på mitt åkkort står det nu västtrafik!

2009-08-05 @ 13:57:14
Postat av: Emma

Avseende pilen i Göteborgs Spårvägars logga så är det ett L. Det har sin bakgrund i Göteborgs Lokaltrafik, som det var rent teoretiskt för länge sedan.

Varför det står Västtrafik på åkkorten är pga Västtrafik är huvudman och GS den entreprenör som utför/genomför själva resan.

2009-10-06 @ 21:37:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0