En revolution för musikkonsumtionen!

I dagarna blev det officiellt att iPhone blir först ut att få en Spotify App, och Googles operativsystem Android tros inte ligga långt efter att få ta del av nyheten. Detta är givetvis en revolutionerande händelse för den mobila musikkonsumtionen – att ha hela Spotify’s musikbibliotek med sig i fickan överallt! Dessutom kommer det finnas en offline-funktion om man t.ex. är i tunnelbanan och inte har täckning. Imponerande.



Visst har vi sett många små revolutioner under det senaste decenniet. Jag minns slutet av 90-talet då jag hade skaffat min första version av Winamp och drog hem mp3-filer (direktnedladdning från hemsidor!) och lyssnade på datorn. Det tog kanske en kvart eller mer att få hem en låt men vilken känsla! Napster var ju ett annat steg framåt osv osv.

Spotify ser jag ändå som det största steget framåt på senare år, särskilt bra timing med tanke på den uppsnurrade debatten om illegal fildelning. Jag ska inte dyka ner för djupt i en politisk diskussion men kan bara konstatera att det är lite underligt att jag redan för 10 år sedan kunde gå till Sandvikens Bibliotek och låna en musik-CD på ett helt lagligt sätt, men först nu finns möjligheten att göra detsamma på nätet. Om den gamla trötta skivindustrin hade blickat framåt istället för bakåt och lagt kostnader på produktutveckling istället för politisk lobbyism och rättegångar så hade de kunnat plocka fram den här typen av tjänster för flera år sedan. Nu blev det istället den svenske entreprenören Daniel Ek, 26, som tog chansen.

Inget ont om skivor. Det finns många som kommer fortsätta njuta av såväl LP som CD ett tag till. Men hur man än vänder på det var det svårt att få med hela sitt gigantiska CD-ställ när man drog ut med sin CD-walkman. Och även med mp3 och iPod har man varit begränsad till den musik (läs: ofta olagliga) som man haft i sitt lokala bibliotek. Spotify’s musikbibliotek fylls på varje dag och innehåller ca 10 miljoner låtar. Att dagligen bära runt på denna massiva musiksamling i fickan är inget annat än… en revolution!

Vad detta innebär för iTunes är förstås frågan. Vem köper låtar genom iTunes när man kan streama det direkt i Spotify? Men den frågan får redas ut en annan gång...

 

Norrlund.com – Marknadsföring, kommunikation och Nya medier


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0